»Pravilnik o kasaških dirkah (PKD)«
Glede na lansko zavestno kršenje PKD, ko pristojni organi niso potrdili sodniške licence Dušanu Selinšku in meni, sem bil prepričan, da smo dosegli dno pri tem čudovitem in enem naj starejših športov v Sloveniji. Še posebej zato, ker je nam Združenju sodnikov za kas Slovenije (ZSKS) ta ista Zveza takrat dolgovala več tisoč evrov. No, dolg se je do danes samo še povečal kljub drugačnim obljubam aktualnega predsednika zveze (preverjeno in potrjeno pri predsedniku ZSKS g. Slavku Petovarju dne 16.9.2023). Prav tako pa so s svojo odločitvijo globoko posegli v avtonomijo sodniške organizacije za katero smo se pred več desetletji močno borili. Ob tem hvala dvema sodnikoma, ki sta se po ne potrjeni licencama odpovedala nadaljnjemu sojenju v sezoni 2022.
Kršitve s strani organa KZS, Strokovnega odbora (SO) pa so se nato v sezoni 2022 še samo nadaljevale (propozicije, objava propozicij, ne objava liste prepovedani substanc, ne objava sklepov Komisije za pritožbe (to traja že nekaj let),…..) O vsem podrobneje ne bom pisal, ker je sezona 2022 mimo in ker bi bilo preveč za brati.
Pred sezono 2023 sem upal, da so se iz sezone 2022 vsi nekaj naučili in napak ne bodo ponavljali. Že sklep Komisije za pritožbe o (ne)dopingu v sezoni 2022 (sklep v celoti še žal ni objavljen) me je navdajal z optimizmom saj se je Komisija strogo držala PKD. No, ni trajalo dolgo. Ponovno vse po starem (propozicije, ne objava sklepov Komisije za pritožbe,..).
Nato pa sklep SO z dne 1.6. Evidentno kršenje PKD 41. člena, točka 15.
Da smo res »smešni« pa dokazuje »javno pismo dr. Marjanu Sedeju« z dne 8.9.2023.
Bilo bi prav, da vsi, ki smo del te kasaške »družine« pomagamo KK Komenda po svojih močeh. Kar sem jim je zgodilo je res prava tragedija. Vendar v našem športu ni tako. Za »pomoč« prosimo predsednika KK Komenda. A če se dobro spomnim, so po njegovem odhodu z mesta predsednika KZS (žal zaradi bolezni) nekateri vidni predstavniki tega športa v Sloveniji po njem kar nekaj časa polivali »gnojnico«. Ja, takšni smo.
Ko sem videl, da je SO prevzel g. Jožef Slana sem bil prepričan, da se kršitve PKD ne bodo več dogajal, ker se je omenjeni, kot predsednik Komisije za pritožbe strogo in pravilno držal PKD.
In tukaj sem se zmotil. Vse skupaj se je samo nadaljevalo. Spet kršenje PKD po 61. členu, točka 2.
Svoj vrhunec pa so kršitve SO dosegle v minulih dnevih.
SO je s spremembo že razpisanih propozicij (kvalifikacije DP2) po roku za odjavo grobo kršil PKD 61. člen, točka 2.
Navedbe SO v zapisniku z dne 12.9.2023 žal ne držijo. Navedeno v zapisniku bi SO moral objaviti takoj po končanih vplačilih za DP2.
Seveda pa je SO svoj vrhunec dosegel z udeležencih DP3. Tu pa je vse skupaj saj ne vem če žalostno ali smešno?
SO je dolžan svoje naloge opraviti, kot je navedeno v PKD, člen 5, točka 2. V omenjenem primeru (DP3) pa je v PKD vse napisano nedvoumno. Prebrati si je potrebno samo PKD, 41 člen, točka 15. VSE JASNO!
Ampak, SO je spregledal še eno grobo kršitev PKD. Komisija za pritožbe, kot to v zapisniku z dne 15.9.2023 navaja SO je ugodila pritožbi Dušana Zorka (sklep Komisije ni objavljen, o čem govori PKD 125. člen, točka 5). Navedena Komisija pa je grobo kršila PKD 110 člen.
SO je ob vsem naveden grobo kršil tudi PKD 24. člen, točka d.
Tudi razlaga SO, da je Sodniški zbor v Ljutomeru dne, 27.8.2023 naredil napak v zapisniku, ker je pri konju John Wish TP napisal S in ne D, ne spremeni dejstva glede PKD člen 41. točka 15.
Spoštovani!
A je branje in upoštevanje veljavnega PKD res tako težko?
PKD
Moderator: Admin KCS