Spoštovani!
Podpisani Janko Sagaj se pritožujem na izrečeno kazen v višini 40 € na tekmovalnem dnevu v Ljutomeru, dne 19.05.2013 v 4. dirki s konjem Donato S. Kazen je bila utemeljena kot nevarna vožnja in oviranje št. 6 (Prenda, Osterc Jože).
Z izrečeno kaznijo se ne strinjam, saj je nevarnost v dirki povzročil voznik številke 6 (Prenda) g. Jože Osterc ne pa obratno, torej jaz, kot je to ocenil sodniški zbor. Pravilnik o kasaških dirkah namreč v svojem 75. členu (odstavek k.) prepoveduje vožnjo pod trebuh in s tem izsiljevanje pozicije nikjer pa ne prepoveduje vožnje na drugem voznem pasu (od znotraj navzven) tudi če znotraj torej na levi ni udeležencev.
Opis dogodka:
Izjavljam, da sem v trenutku, ko je prišlo do prvega izsiljevanja pozicije in tudi v trenutku, ko je g. Jože Osterc pripeljal do mene vedno vozil na drugem voznem pasu. Voznik številke 6 (Prenda) g. Jože Osterc se cca. 300 m po štartu ni mogel zadovoljiti z tretjim voznim pasom. Ko je videl, da jaz na moji levi nimam nobenega od sodelujočih je začel izsiljevati mojo pozicijo, ki sem si jo pošteno priboril in nisem kršil pravilnika v nobenem členu.
Po nekaj metrih vožnje pod trebuh mojega konja s strani g. Jožeta Osterc sem se ustrašil, da bo prišlo do nesreče in zavil nekoliko v levo in voznika g. Osterca opozoril naj ne izsiljuje pozicije. Ker g. Jože Osterc ni odnehal z vožnjo pod trebuh, moj konj pa je zaradi strahu nekoliko pospešil sem zadel od zadnje strani ob sulky g. Osterca. V trenutku, ko se je to zgodilo je g. Osterc zapeljal nekoliko navzven in me potegnil počez, kar je prisililo mojega konja v galop.
Komisijo za pritožbe prosim za podroben pregled posnetka dirke in korektno odločitev glede razveljavitve kazni, ki mi je bila izrečena z strani sodniškega zbora.
Istočasno bi opozoril, da sem v omenjeni dirki bil oškodovan že na samem štartu dirke, čemur je sledilo, da sem po samem štartu ostal zadaj, kar je posledično privedlo do dogodka omenjenega zgoraj.
Pravilnik o kasaških dirkah namreč v 70. členu v 8. odstavku pravi:
»Uspešnost izpeljave avtoštarta presojajo štarter oziroma sodniški zbor. Načeloma pa se smatra, da je avtoštart uspešno izpeljan, če so vsi konji, ki so ob prehodu štartne linije za avtom, na svojih štartnih pozicijah. Izjema je lahko štart nekega udeleženca "od zadaj", kjer je dovoljen maksimalni zaostanek na modri liniji 50 metrov za avtom, kar pa mora biti predhodno prijavljeno. Konji s prijavljenim zunanjim štartom lahko avtomatično uveljavljajo pravico štarta “od zadaj”. Sodniški zbor ima možnost, da nepravilnosti na štartu sankcionira s kaznimi, pri posebej hudi nepravilnosti (npr. štart iz napačne pozicije,mimo štartne rampe, itd..), ki udeležencu prinese bistveno prednost pred konkurenti, tudi z diskvalifikacijo.«
Nadalje Pravilnik o kasaških dirkah v 72. členu 6. odstavka pravi:
»Udeleženci ne smejo ravnati v nasprotju s pravili, še posebej:
a. ne smejo prehitro peljati preko štartnega znaka ali skozi trakove,
b. ne smejo ovirati drugih udeležencev pri štartu,
c. ne smejo zapustiti štartnega mesta,
d. pri speljevanju za štartnim avtom ne smejo menjati voznega pasu,
e. ne smejo izsiliti napake pri štartu,
f. ne smejo s konjem stati na mestu pri izvajanju štarta.«
Vse zgoraj navedene določbe obarvane rdeče je kršil g. Franc Lovrenčič s konjem Liderjem, ki je vsaj 100 m pred štartom zapustil štartno pozicijo 3, ki mu je bila določena v biltenu dirke. Glede na to, da sem imel določeno pozicijo 2, to je na drugem voznem pasu in je vse do izsiljevanja g. Osterca nisem zapustil se enostavno sprašujem kaj sem naredil narobe. Sodniški zbor je spregledal tako velike napake sovoznikov, kaznoval pa mene, kar po mojem mnenju ni pravilno. Če boste pozorno pogledali posnetek dirke in če le-ta zajema konfliktni trenutek na štartu bo jasno razvidno, da je konj Lider g. Lovrenčiča cca. 100 m pred štartom imel glavo obrnjeno navznoter, kar dokazuje namerno izsiljevaje moje pozicije, kar je absolutno v nasprotju z pravilnikom o kasaških dirkah in takšno ravnanje zasluži edino diskvalifikacijo voznika oz. razveljavitev štarta saj je g. Franc Lovrenčič s to potezo meni onemogočil pravilen prihod na štart. Mesto štratne linije je vendarle določeno in tudi označeno z štarterjem in v nobenem primeru ne more biti 100 m pred tem.
Sodniški zbor je g. Lovrenčiča nagradil z drugim mestom brez kakršnihkoli sankcij.
Lep pozdrav!
Janko Sagaj
RE: Ali smo res vsi voli (Revija Konji Jožeta Jenka, F.L.)
Moderator: Admin KCS